A tavaszi gyepápolás 5 fontos szabálya

Problémás feladat, hogy a gyep egész nyáron üde, egyenletes és smaragdzöld legyen. Ehhez sok munkára, illetve ráfordításra van szükség. A szép gyep bizony nem olcsó!

Végre kitavaszodott, a réteken és a legelőkön kizöldült a fű és a kerti pázsit is üde zöld a lehullott eső és a változékony, hűvös idő hatására.

Mit kell tennünk, hogy a gyep szép, ápolt legyen?
Kissé szégyenlem, de mégis elmondom az ezzel kapcsolatos ósdi történetet, amely úgy szól, hogy az amerikai turista megcsodálja a ködös Albionban általános pázsitot és azt kérdezi az angol kertbarátjától: mi a titka az egyenletes, smaragdzöld legyen? Semmi különös, feleli a kérdezett – csupán 300 éven át kell nyírni!

1. Rendszeres nyírás!

Hát, igen: a nyírás! Ollóval, kézi vagy motoros fűnyírógéppel nyírhatjuk a gyepet, de a szerszám éles legyen, hogy elvágja és ne szecskázza fel a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a megmaradt tarlón a fűszálak 4-5 cm hosszúak legyenek. A kaszálék nem maradhat a gyepen, azt vagy a gép szedi fel, vagy magunk gereblyézzük össze. A kaszálék a komposztot gazdagítja, de ahhoz, hogy gyorsan elkorhadjon össze kell keverni egyéb szerves kerti hulladékokkal.

Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, mert ez elősegíti a fűtövek bokrosodását, minthogy a gyepet alkotó fűfélék minden szárcsomónál képesek gyökeret fejleszteni.

2. Bőséges öntözés

A mi, aszályosra hajlamos klímánkon a rendszeres és bőséges öntözés elengedhetetlen követelménye a szép pázsitnak. Lehetőleg este, (automata öntözőrendszerrel éjjel) öntözzünk, de feltétlenül kerüljük el az öntözést napsütéses időben, mert akkor igen nagy a víz párolgási vesztesége.

3. Tápanyag-utánpótlás

A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért most tavasszal, feltétlenül szükség van a trágyázására.

4. Figyeljünk a gyomokra!

Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Ezek közül a legagresszívebbek a tarack, a moha, a gyermekláncfű , a széles levelű útifű, újabban pedig a madársóska. Keskeny pengéjű gyomásóval vagy vegyszerrel szabadulhatunk meg tőlük.

5. Levegőztessük a talajt!

Az idősebb gyepek felújítása el sem képzelhető levegőztetés nélkül. Erre most már kiváló kézi és motoros gépek állnak rendelkezésre, amelyek meglazítják az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt. A módszer nálunk még nem elterjedt, érdemes kipróbálni!

Aki mindezt teljesíti, az bízvást örülhet a szép pázsitjának! És május közepéig még lehet új gyepet is telepíteni!

Forrás: BálintGazda